Gir du kroppen din riktige byggeklosser?

Når man bygger med lego så kan vi bygge mange forskjellige ting med disse klossene. Vi bygger med både store og små klosser for at alt skal passe sammen slik at det ikke faller ned.. fordi det mangler støtte til å stå stødig.

Tenk deg at kroppen din er bygd på samme måte… men da med mineraler og vitaminer, osv. Mangler kroppen disse byggeklossene blir vi ofte syke, og vi går derfor til lege for å få svar på hva som feiler oss.

De største byggeklossene i kroppen vår er mineralene. Alle mineraler i kroppen vår er viktige for at vi skal holde oss friske og ikke bli syke. Det å holde seg frisk er i seg selv en jobb, fordi det er noen mineraler i kroppen vår som forsvinner fortere enn andre fordi de er stress mineraler. Om vi ikke fyller de opp igjen like fort som de renner ut så blir vi syke.

De fleste av oss sitter jo ikke med kunnskapen eller oversikten over hvilket mineraler som forsvinner ut av kroppen vår om vi kommer i en stresset situasjon, fordi de fleste av oss går til lege for å få hjelp. Dette har jeg selv gjort, men jeg skal være ærlig å si at jeg ikke fikk hjelp. Kun medisiner som tar bort symptomene, men ikke fikser det egentlige problemet. De fleste av oss tenker ikke over at mange ting i livet er stress for kroppen vår, men plutselig så sitter vi der og føler oss dårlige og ute a form.

Går vi til lege så tar han blodprøver som ikke viser de riktige nivåene i kroppen vår heller, fordi noen mineraler i kroppen vår er intracellulære mineraler. Blodprøvene her i Norge blir tatt i plasma, mens både magnesium, kalium og selen er intracellulære mineraler som for det meste lever inne i cellen.

Magnesium er det mineralet som både er inne i cellen og utenfor cellen. 54 % av magnesium finnes i skjelettet, 45% i det myke vevet, og 1 % er ekstra cellulært, slik at en blodprøve i plasma ikke viser riktig nivå siden den både er i og utenfor cellene våre.

Kalium er det mineralet som er intracellulært. Kroppen vår inneholder ca 3500 mEQ kalium, så for å holde nivåene konstante i kroppen vår må vi få i oss ca. 4700 mg pr. dag for å demme opp for det vi mister grunnet blant annet stress, trening og livet vi ofte lever. Denne blodprøven tas også i plasma hos lege, og kroppen vår er igjen så smart at den vil holde disse nivåene konstante, og viser ikke reel mangel på en blodprøve.

Alle disse mineralene jeg har nevnt over er mineraler som finnes i binyrene våre. Det å ha ubalanse i binyrene er ikke ansett som en sykdom her til lands, men alle med en eller flere diagnoser har som regel ubalanse i binyrene. Siden dette er et organ som er så avhengig av blant annet mineral salt, kalium og vitamin C er det også det første organet man må begynne å fylle på med mineraler om man skal begynne med til eksempel magnesium.

En av de mest oversette vitaminene i kroppen vår når det gjelder binyrene er vitamin C. Binyrene krever vitamin C for at den skal holde seg frisk og kunne håndtere kroppens stress respons system på en god nok måte. Binyrene produserer blant annet kortisol, og jo mere stress man har i livet sitt jo mere kortisol må lages slik at også mere vitamin C forsvinner fra binyrene. Vitamin C er viktig for HPA-aksen. Denne aksen er en av de viktigste elementene i homeostasen vår, og er en del av prosessen som opprettholder en stabil biokjemisk og fysiologisk balanse i kroppen. Stress medfører at mineral tapet akselererer, og at det forsvinner mye C vitamin ut av binyrene. I slike situasjoner blir binyrene spesielt berørt. Vitamin C forsvinner da også fra blodet i ekstrem fart, slik at om man trener (bra stress) eller håndterer en livskrise(dårlig stress), så forsvinner vitamin C fra binyrene. Når binyrene ikke lenger kan lage hormoner for å opprettholde hormon balansen i kroppen så vil man oppleve at man blir trøtt, lite energi, svekket immunforsvar, føle mindre lykke, ofte økt frustrasjon og manglende evne til å takle de minste stressede situasjoner uten å gå tom for energi. Til slutt vil man da oppleve å få det som kalles binyretretthet. Veldig mange i Norges land har binyretretthet og jeg er selv en av de som har kjent dette på kroppen og hva det medfører.

Kroppen vår er bygget opp av kroppens byggeklosser (mineraler, vitaminer etc), og binyrene er bygget opp av mineralene kalium, natrium, vitamin C og magnesium….

Det er fullt mulig å bygge opp igjen binyrene.. men man må ta de rette blodprøvene og muligens en hårmineral analyse for å komme i mål..

Binyre mineraler = natrium, kalium
Vitamin C

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s