Vitamin E

Det er en stund siden jeg har skrevet noe om ingrediensene på Magnesiumprotokollen, så da tenkte jeg skulle bruke et innlegg på å skrive litt om hvorfor vi tar vitamin E.

E vitamin er en antioksidant. I sin naturlige form inneholder E vitamin 4 komponenter tokoferoler og 4 komponenter tokotrienoler.

E vitamin som selges her i Norge inneholder som regel kun 4 komponenter av et helt E vitamin og det er da tokoferolene.

Et naturlig E vitamin ser slik ut:

Delta Tecoferoler: den oralt biotilgjengelige deltaformen av det naturlig forekommende fettløselige vitamin E. Det er hovedsakelig funnet i soyabønner og maisoljer, med potensiell antioxidantaktivitet.

Gamma-tocopherol: den oralt biotilgjengelige gammaformen av det naturlig forekommende fettløselige vitamin E, funnet i visse nøtter og frø, med potensiell antioxidantaktivitet.

Beta-tokoferol: tokoferoler funnet i lave konsentrasjoner i mange vegetabilske oljer, Bomullsfrøolje er den eneste med betydelige mengder.

Alpha Tocoferoler: En naturlig tokoferol og en av de mest potente antioxidant-tokoferolene. Den viser antioxidantaktivitet.

Xanthine: Er et stoff som finnes i blant annet koffein, små mengder i blant annet te og kaffe.

Blant tokoferolene finnes alfa- og gamma-tokoferolene i serum i blodet vårt, og i de røde blodcellene, med alfa-tokoferol tilstede i høyest konsentrasjon. Beta- og delta-tokoferoler finnes bare i plasma i små konsentrasjoner.

E-vitamin er veldig avhengig av vitamin C, vitamin B3, selen og glutation. En diett høy på vitamin E har ikke en optimal effekt med mindre disse andre vitaminene også er tilstedet.

Studier har vist at en blanding av tokoferoler altså alle 8 komponentene i E vitamin har en sterkere antioksidant aktivitet enn kun tokoferolene. Studier har også vist at alfa-tokoferoler hovedsakelig hemmer produksjonen av nye frie radikaler, mens gamma-tokoferoler hemmer og nøytraliserer de eksisterende frie radikaler.

Oksidasjon har vært knyttet til mange mulige forhold / sykdommer, inkludert:

  • kreft
  • aldring
  • leddgikt

E-vitamin kan bidra til å forhindre eller forsinke de kroniske sykdommene forbundet med reaktive oksygenmolekyler.

Noen fordeler som ofte nevnes ved å inntak av nok vitamin E er:

  • Vitamin E finnes i mange fuktighetskremer. Oljen kan brukes som fuktighetskrem for å forhindre eller behandle tørr, flakende hud.
  • Noen undersøkelser tyder på at vitamin E kan fremme sårheling.
  • E-vitamin kan bidra til å redusere kløende hud og lindre eksem.
  • E-vitamin kan ikke behandle allergiske reaksjoner, infeksjoner og andre problemer som forårsaker hud kløe. Fordi det fukter huden, kan det imidlertid tilby midlertidig lindring av kløe forårsaket av tørr hud.

Studier jeg har lest viser også at E vitamin er viktig for de antioksidative egenskapene som E vitamin har i forhold til sykdommer som ME, utmattelse etc. Det er et tema for en fremtidig blogg post.

Refranser:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/delta-Tocopherol

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/gamma-Tocopherol

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/beta-tocopherol

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/alpha-tocopherol%20acetate

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Xanthine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3561461/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s