Kan det å drikke mye vann skylle ut mineraler kroppen din trenger?

Vann er viktig for oss, men visste du at å drikke store mengder vann kan gjøre at du vil skape ubalanser i elektrolytt balansen du har i kroppen og i blodet. For mye vann vil ikke føre til at mineralene du trenger blir skyllet ut, men det fører til at blodet ditt blir fortynnet, som igjen betyr at mineral balansen din blir lavere.

Drikke vann er bra, men sørg for all del å tilsette flytende mineraler som kan hjelpe deg å holde elektrolyttene i balanse slik at energi nivåene dine opprettholdes.

Nyrenes funksjon

Nyrene dine har ansvar for å filtrere ut toksiner og er også ansvarlig for å holde diverse mineraler i balanse, som inkluderer salt, kalium og kalsium i balanse. Hos et voksent menneske filtrerer nyrene cirka 180 liter blod i løpet av et døgn. Cirka 178,5 føres tilbake til blodet, og resten, cirka 1,5 liter skilles ut som urin. Dette filtreres ut gjennom det som kalles nephroner som er et filter for å filtrere ut avfall og toksiner slik at mineralene som trengs i kroppen er reabsorbert i blodstrømmen.

Mineralene i kroppen vår er avhengig av nyrene, men denne balansen er også avhengig av en lever som klarer å filtrere mineralene fra leveren til binyrene. Leveren gjennomstrømmes av en betydelig mengde blod. Omtrent en tredel av den samlede blodmengden i kroppen passerer gjennom leveren hvert minutt. Omtrent en firedel av dette blodet står for oksygentilførselen til leveren. Resten kommer via det som heter portåren og inneholder næringsstoffer som er tatt opp i fordøyelseskanalen. Disse næringsstoffene holdes tilbake og omdannes i lever cellene før blodet sendes tilbake ut i blodomløpet.

Drikker du mye vann i løpet av en kort periode vil ikke nyrene klare å filtrere ut vannet og opprettholde mineral balansen da vannet IKKE inneholder nok mineraler for å opprettholde mineral balansen i spesielt binyrene. Mineralene blir ikke flushet ut med urin, men volumet i blodet ditt vil øke. Når blodvolumet øker vil mineral balansen i blodet senkes noe som igjen vil føre til at mineral balansen i blodet vil senkes.

Trener du mye vil kroppen miste mye mineraler og spesielt salt og kalium som kroppen ikke har et lager av i det hele tatt.

Å tilsette flytende mineraler i drikke etter trening vil hjelpe nyrene og gjøre den jobben de skal og da kan man med fordel tilsette på 0,5 liter vann:

  • Noen dråper flytende magnesium
  • En klype uraffinert salt
  • En halv skviset sitron som gir binyrene C vitamin som hjelper å holde binyrene i balanse.

Dette er en oppskrift jeg selv har brukt, og det har hjulpet med i perioder med mye stress og mye bevegelse. Vannet kan gjerne være lunkent for bedre opptak da kaldt vann gjør at kroppen også kan nedkjøles for fort og opptaket av mineraler kan senkes fordi væsken man drikker bruker tid på å varmes i kroppen.

Human Female Kidney Anatomy. 3D render

Binyrene trenger forøvrig som skrevet mange ganger tidligere:

  • Uraffinert salt
  • Kalium
  • Vitamin C
  • Vitamin B1
  • Retinol (Vitamin A fra animalske kilder)
  • Magnesium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s